Thursday, April 1, 2010

Terry Pratchetti Kettamaailma kaaned. Cover illustrations for Terry Pratchett's Discworld series.

Kaanepildid Terry Pratchetti ligi neljakümnele raamatule.



Terry Pratchett "Koletislik rügement"
Pealkirjas mainitud koletislikku rügementi kuuluvad vampiir, troll, Igor, terve rida kiiksudega tegelasi ja noor tütarlaps, kes tahab minna oma venda otsima ning astub seepärast meheks riietatuna sõjaväkke. Nüüd juba Oliver Perksiks muutunud Polly ja teised saadetakse liituma peaaegu lakkamatult sõdiva Borogravia vägedega. Seersant Jackrum võtab uued sõdurid oma hoole alla ning juhib neid kõikvõimalikes seiklustes, mis neile osaks langevad. Nagu sageli Pratchetti Kettamaailma raamatutes, pole ka siin kõik päris nii, nagu pealt paistab.
lmunud juulis 2008
Kirjastus Varrak


Terry Pratchett "Ajavaras"
Ankh-Morporkis, kus on teatavasti kõik võimalik, saab üks kinnisidee all kannatav kellameister tellimuse erakordselt ilusalt naiselt, kelle jalad ei puuduta maad. Surm kutsub enda juurde oma lapselapse Susani, et talt üht teenet paluda, ning veidraid asju sünnib veel mitmes teiseski Kettamaailma paigas. Kuigi Kettamaailm on juba ennegi mitmel korral üle noatera hävingust pääsenud, kipub termin “ajaloo lõpp” sealsetele elanikele nüüd hirmuäratavalt reaalseks muutuma.
334 lk, kõva köide.
Ilmunud septembris 2007
Kirjastus Varrak

Terry Pratchett "Carpe Juglum"
Sedapuhku on Lancre'i kuningriigist saanud vampiiride ja nõidade võitluse tallermaa. Nanny Oggile ja Vanaema Weatherwaxile on lisandunud noor Agnes ja eks ole nõid ka kuninganna Magrat, kes peab nüüd nõiakunsti ja lapsekasvatamise ühendama. Vampiirid on aga nutikad ja tegelikult ei ole nad ka eriti surelikud, mis teeb neist lahti saamise raskemaks. Keset võitlust on sattunud veel ka preester Kangesti Kaer, kes avastab, et palve asemel kuluks talle ära hoopis kirves.
F-sari, 328 lk, kõva köide.
Ilmunud mais 2006
Kirjastus Varrak
Terry Prachett "Malakas"

Seekord ootab lugejat jälle kohtumine Ankh-Morporki linnavahtidega, kes on vahepealsete raamatute jooksul muutunud erakordselt multikultuurseteks. Vahtkonda kuuluvad päkapikud, trollid, zombid, veesülitid, libahunt ja uks pole päriselt suletud isegi vampiiridele. Nüüd aga seisab Sam Vimes silmitsi tõsise probleemiga, mis on alguse saanud Koomi orust, kus trollid varitsesid päkapikke või päkapikud varitsesid trolle. Igatahes käis seal sageli madin. See kõik oli aga ammu ja toimus kaugel. Nüüd aga peab Vimes lahendama üheainsa päkapiku mõrvajuhtumi, sest muidu läheb uuesti märuliks. Ja mitte kauges Koomi orus, vaid palju lähemal.
Ilmunud septembris 2009
Kirjastus Varrak



Terry Pratchett "Maskeraad"
Ankh-Morporki ooperimaja on suur majakolakas, mille soppides ajavad oma kahtlasi asju kapuutsidega varjud ja maskidega kogud ning kus noori süütuid sopraneid meelitab nende saatusele vastu koledasti vormist väljas õhtukleiti kandev kuri sepitseja.
Publiku hulgas on aga teravatipuliste mütsidega vanaprouad, kes krõbistavad maapähkleid ja tunnevad õhus läheneva katastroofi hõngu. Õhtu tõotab tulla tore ning Vanaema Weatherwax ja Nanny Ogg ei pettu - on nii muusikat kui mõrvu ja kõigil lõbu laialt.
F-sari, 288 lk, kõva köide.
Ilmunud mais 2005
Kirjastus Varrak

Terry Pratchett "Nähtamatud Akadeemikud"
Nähtamatu Ülikooli sisesoppidesse on ilmunud uus küünlaniristaja, härra Nap, kes paistab olevat oma tagasihoidlikust töökohast hoolimata ülimalt haritud ja räägib tõelise saksa kombel. Saatuse tahtel viib elu ta kokku öökööki raudse käega valitseva Glendaga ja Trevor Ustavaga, kelle isa oli saanud kuulsaks oma osavusega uues mängus, milles lüüakse palli jalaga. See mäng, mis elab tänavatel oma metsikut elu, on hakanud huvitama ka isand Vetinarit, kes on võtnud nõuks selle taltsutada ja reeglite abil köita. Selleks on tal vaja ka võlurite abi, kuid mitte nende võlukunsti, sest jalaga palli mängimisel on võlukunst rangelt keelatud.
Terry Pratchetti seni viimases Kettamaailma romaani mahuvad kõigi lugejate rõõmuks tõusev täht Ankh-Morporki moelavadel, kõikevõitev armastus, pirukate vastupandamatu vägi, jalgpallihuligaanide hirmuteod, eelarvamuste kahjulikkus, muidugi jalaga palli löömine ja veel palju muudki.
Ilmunud oktoobris 2010
Kirjastus Varrak

Terry Pratchett "Patrioot"
Ankh-Morporki ja Klatšia pealinna Al-Khali vahele kerkib järsku saar. Mõlemad linnad soovivad saart endale. Patriits lord Vetinaril pole õnnestunud veenda valitsusnõukogu, et jõu kasutamine pole kuigi hea mõte, eriti veel, kui sul seda jõudu ei olegi. Nii et õhus on sõda ja Vahtkonna komandör Samuel Vimes peab veel enne selle puhkemist välja selgitama, kes laskis maha Klatšia saadiku prints Khufurah' ja pani põlema saatkonna.
F-sari, 356 lk, kõva köide.
Ilmunud oktoobris 2005
Kirjastus Varrak
Terry Pratchett "Postiteenistus"

Sedapuhku tutvustab Terry Pratchett kõiki huvilisi Ankh-Morporki postiteenistusega. Et lood posti kättetoimetamisega olid kaksiklinnas leebelt öeldes kehvad, pakkus isand Vetinari postiülema kohta mehele, kelle nimi oli Niiske von Lipwig. Pakkus, on samuti leebelt öeldud, sest Niiskel keeldumise võimalust ei jäänud. Niiske, kes oli endine petis ja võltsija, pidi nüüd hoolitsema selle eest, et postiteenistus toimiks hoolimata sellsitest takistustest nagu vihm, rahe, lörts, koerad, Suure Toru kompanii, palgamõrtsukas ja Ankh-Morporki Postitöötajate Ordu Heatahtlik ja Sõbralik ühendus.
Ilmunud mais 2009
Kirjastus Varrak
Terry Pratchett "Rahategu"
Raamatu peategelaseks on juba "Postiteenistusest" tuttav Niiske von Lipwig. Postiteenistus on kenasti käima pandud ja Niiske hinge on asunud rahutus. Selle vaigistamiseks võtab ta ette kõikvõimalikke ohtlikke asju, sealhulgas ka Postimajja sissemurdmise. Siis aga kutsub patriits ta enda juurde ning pakub võimalust hakata juhtima Ankh Morporki panka, mille omanikeks on Pillava perekonna liikmed. Niiske keeldub, kuid leiab end ootamatult olukorrast, kus talle kuulub koer, kes on panga juhatuse esimees ja aktsiate suuromanik ning juhuks, kui ta peaks koerast keelduma, on sõlmitud leping Salamõrtsukate gildiga. Et asi oleks veelgi huvitavam, tulevad mängu Cosmo Pillava kinnisideed, Ankh-Morporki kullavarud ja paberraha, preili Adora Belle Kallikese golemid ja üks ammusurnud võlur. Ja Niiskel pole vaja enam seiklusi otsida, sest need ajavad teda karjudes taga...
Ilmunud aprillis 2010
Kirjastus Varrak

Terry Pratchett "Viies elevant"
Sedapuhku on seikluste keerises jälle Ankh-Morporki linnavahtide endine kapten Sam Vimes. Tal tuleb põgeneda elu eest. Alles ta oli hertsog ja suursaadik jõukas Uberwaldis, nüüd aga peab ta jõudma läbi metsa tsivilisatsioonini, sest muidu algab hirmus sõda. Lisaks ajavad teda taga libahundid, kes on üpris nutikad, ilma et see kahandaks nende verejanu. Nii et Vimes on järjekordselt täbaras olukorras ja võiks arvata, et peaks seda juba kurva paratamatusena võtma.
F-sari, 351 lk, kõva köide.
Ilmunud jaanuaris 2007
Kirjastus Varrak

Terry Pratchett "Vikatimees"
Kettamaailmas on Surm kadunud. Keegi ei tea, kus ta on. See toob muidugi kaasa teatava segaduse, mis tekib alati, kui mingi oluline mehhanism ühiskonnas toimimast lakkab. Samal ajal aga ilmub ühte väikesesse farmi kusagil pärapõrgus pikk ja sünge võõras, kes käib imeosavasti ringi vikatiga. Töökäsi on vaja ja lõikuseaeg läheneb, nii et tegevust tal jätkub…
308 lk, kõva köide, ümbrispaber.
Ilmunud augustis 2002
Kirjastus Varrak
Terry Pratchett "Öövahtkond"
Inglise keelest tõlkinud Allan Eichenbaum
Sam Vimes püüab vahistada psühhopaadist mõrtsukat, kuid satub hoopis äikesest tingitud ajanihke tõttu omaenda noorusaja Ankh-Morporkisse. See on linn, mida valitseb paranoiline patriits ja kus võimutsevad sadistidest eriteenistuse töötajad. Samil tuleb kanda hoolt selle eest, et tema noorem mina ellu jääks ning kehastada seersant Keeli, meest, kes oli talle nooruses õpetanud suurema osa tarkustest, mis teda hilisemas elus aitasid ja ta iseloomu kujundasid. Lisaks tuleb tal hakkama saada ülestõusuga, mille kulgu ta samuti juba ette teab. Kuid ajalool on alati varuks üllatusi ning nagu ajamungad ütlevad, leiab see ikka mingi tee oma sängi pöördumiseks.
F-sari, 368 lk, kõva köide.
Ilmunud jaanuaris 2008
Kirjastus Varrak